نرخ مالیات حساب تجاری چقدر است و نحوه محاسبه آن
بر اساس مصوبه جدید دولت برخی از حسابهای شخصی افراد، به عنوان حساب تجاری تلقی شده و مشمول مالیات میباشد. دولت و سازمانهای ذیربط قوانین و مقررات مختلفی را برای تشخیص حسابهای تجاری افراد وضع کردهاند. اگر شما نیز ماهیانه تعداد تراکنش زیادی را انجام میدهید، ممکن است مشمول این قانون شوید. در ادامه با بررسی کامل نحوهی تشخیص حسابهای تجاری و نوع محاسبه مالیات آن همراه ما باشید. چنانچه تمایل به دریافت خدمات مالیاتی و دادرسی مالیاتی دارید، مشاوران ما در تدبیر حساب آماده راهنمایی شما هستند. همچنین شرکت تدبیر حساب ارائه دهنده بهترین مشاوره حسابداری در ایران با سالها سابقه درخشان آماده خدمترسانی به شما عزیزان است.
حساب تجاری چیست؟
حساب تجاری نوعی حساب سپرده بانکی است که افراد از آن برای کسبوکار و فعالیت اقتصادی و تجاری خود بهره میگیرند. بهطوری که پرداختهای کاری و دریافت سود آنها همگی در این حساب مینشیند و کاملا باید شفاف باشد. در واقع حساب تجاری افراد روشنگر فعالیت اقتصادی آنها است. حسابهایی که بیش از 100 تراکنش و حداقل ۳۵ میلیون تومان در ماه دارند، به عنوان حساب تجاری شناخته شده و مشمول مالیات میشوند (تراکنشهایی مانند واریز حقوق، دریافت وام و خرید و فروش سهام مشمول مالیات آن نمیشود).
بانک مرکزی با در نظر گرفتن تعداد و میزان تراکنش در ماه به راحتی میتواند تشخیص تجاری بودن حساب را دهد. طبق قوانین ایران تمام صاحبان کسبوکار موظف هستند برای فعالیتهای اقتصادی خود از حساب تجاری استفاده کنند و بانکها باید به تمامی این اطلاعات دسترسی داشته باشند. اگر میخواهید بدانید که حسابهای شخصی شما، جز حساب تجاری دانسته میشوند یا نه توجه به یک نکته کافی است. در واقع تشخیص این کار بسیار ساده است. برای آنکه یک حساب، تجاری دانسته شود باید در یک ماه به تعداد بیش از 100 تراکنش و مبلغی بیش از 35 میلیون تومان داشته باشد. توجه کنید که هر دو این شروط باید با همدیگر برقرار باشند. بهعنوانمثال اگر تعداد تراکنشتان بیش از 100 عدد است؛ اما مجموع واریزیها به 35 میلیون تومان نمیرسد حساب شما شخصی بوده و نیازی به پرداخت مالیات ندارید. همچنین اگر مجموع واریزی شما بالای 35 میلیون تومان در ماه باشد؛ اما تعداد تراکنشهایتان به 100 عدد نرسد باز هم لازم نیست تا مالیاتی را پرداخت کنید.
معمولا از حساب تجاری برای موارد زیر استفاده میکنند:
- دریافت تسهیلات
- مدیریت مالی
- پرداخت مالیات
- دریافت و پرداخت وجه مشتریان
مالیات حساب تجاری چیست ؟
منظور از مالیات حساب تجاری، مالیاتی است که به درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی، تجاری، خدماتی و صنعتی تعلق میگیرد (مالیات حاصل از سود فعالیت). در اصل هدف دولت برای اخذ مالیات از حساب تجاری، ایجاد عدالت اجتماعی و تشویق به رعایت قوانین مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی است.
میزان مالیات حساب تجاری در سال ۱۴۰۳
میزان مالیات حساب تجاری در سال 1403 بر اساس قانون مالیات های مستقیم و مقررات آن مشخص میشود. این مالیات بر حسب نوع فعالیت، میزان درآمد و سود خالص حاصل از آن متفاوت است. پس عدد مشخصی برای همه اصناف وجود ندارد. برای اشخاص حقوقی و شرکتها، حدود 25 درصد از سود خالص است و برای اشخاص حقیقی که دارای فعالیت تجاری هستند، بسته به میزان درآمدشان تعیین میشود.
شرایط مشمولیت حساب تجاری
برای تشخیص اینکه حساب ما تجاری است یا نه دو شرط اصلی وجود دارد:
- حساب شخص در طول یک ماه بیش از 100 تراکنش داشته باشد.
- مجموع مبالغ واریزی به حساب حداقل 35 میلیون تومان باشد.
همچنین حسابهای متصل به دستگاه کارتخوان حساب تجاری به حساب میآیند. همچنین اشخاص حقیقی که شرایط بالا را دارند باید مالیات حساب تجاری را پرداخت کنند.
نحوه محاسبه مالیات حساب تجاری
بسیاری از افراد به دنبال فرمولی برای نحوه محاسبه مالیات حساب تجاری میگردند و میخواهند بدانند که مالیات حساب تجاری چقدر است. طبق توضیح سازمان امور مالیاتی و با استناد به ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، نرخ مالیات حساب های تجاری به صورت زیر خواهد بود:
نرخ سود × موجودی حساب × تعداد روزهای دوره / 365 = مالیات متعلقه
در این فرمول منظور از موجودی حساب، مانده حساب در هر روز و منظور از تعداد روزهای دوره، تعداد روزهایی است که پول در حساب مانده و سود کسب کرده است. برای مثال فرض کنید یک شخص حقیقی در سال 1403، به طور میانگین روزانه 100 میلیون تومان در حساب تجاری خود موجودی داشته و در این سال جمعاً 100 میلیون تومان سود کسب کرده باشد.
- برای درآمد تا ۵۰ میلیون تومان ۱۵ درصد
- برای درآمد نسبت به مازاد ۵۰ میلیون تومان تا ۱۰۰ میلیون تومان ۲۰ درصد
- برای درآمد نسبت به مازاد ۱۰۰ میلیون تومان ۲۵ درصد
دلیل پرداخت مالیات حسابهای تجاری
در واقع اخذ مالیات از فروشندگان و کارکنان، یکی از پایههای درآمدی هر دولتی محسوب میشود و در تمام کشورهای جهان نیز به مقدارهای مختلفی از مردم مالیات گرفته میشود. قبل از سال 1401، دولت تنها از حسابهایی که به عنوان حساب تجاری افتتاح میشدند، مالیات دریافت میکردند. اما این کار باعث میشد تا بسیاری از افراد برای فرار از مالیات، از حسابهای شخصی خود برای انجام معاملات تجاری خود استفاده کرده و از این طریق به دولت مالیات نپردازند. اما با مصوبهای که از سال 1401 در مجلس تصویب شد، ملاک اخذ مالیات، فارغ از نوع حساب افتتاح شده، به تعداد تراکنش و میزان واریزی در هر ماه بستگی دارد.
(چنانچه قصد یادگیری و آموزش پرداخت مالیات را دارید، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم)
نحوه پرداخت مالیات حسابهای تجاری
اگر شما نیز مشمول پرداخت مالیات برای حساب خود شدهاید، مبلغ آن توسط پیامک بر شما ارسال میشود که از طریق بانک میتوانید میزان تعیین شده را برای دولت واریز کنید. شایان ذکر است که مالیات به صورت سالانه محاسبه و پرداخت میشود.
تفاوت حساب تجاری و شخصی
اصلیترین تفاوت میان این دو را میتواند مالیات دانست. حسابهای شخصی برای ذخیره پول و خرج آن برای امور روزمره است. در نتیجه مالیاتی از آن دریافت نمیشود. اما حسابهای تجاری تعداد تراکنش و مبالغ بسیار بالاتری از حسابهای شخصی دارند از این رو همانند هر کسب و کاری بایستی مالیات بپردازند.
قانون جدید چه کسانی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
قانون مالیات برای حسابهای تجاری، این پرسش را در ذهن افراد ایجاد میکند که دلیل تصویب آن چه بوده و بر اساس آن چه کسانی مشمول مالیات میشوند؟ چرا که تمامی کسب و کارها و مغازهها و فروشگاهها و همه کارمندها به سیستم مالیات وصل بوده و سالانه مقدار تعیین شده را برای دولت واریز میکنند. حال تصویب این قانون برای چه کسانی است؟ در واقع قشر عظیمی از افرادی که با این قانون مشمول پرداخت مالیات میشوند، کسب و کارهای آنلاین هستند که در اکثر پلتفرمهای شبکه مجازی به وفور دیده میشوند.
از آن جایی که این کسب و کارها مجوز نداشته و حتی مغازهای نیز ندارند، به راحتی میتوانند از پرداخت مالیات فرار کنند و قانونی هم شامل حال آنها نمیشد. با تصویب قانون جدید، این افراد حتی اگر از حسابهای شخصی برای تجارت خود استفاده کنند باز هم باید مالیات بدهند. از طرف دیگری در اواخر سال 1400 بسیار باب شده بود که فروشندههای مختلف به جای استفاده از دستگاه پوز، از مشتریان درخواست میکردند تا وجه پرداختی به ازای کالای خریداری شده را به صورت کارت به کارت به حساب شخصی آنها انتقال دهند تا مالیات کمتری شامل حال آنها شود. حال با اجرای این قانون افراد به صورت عادلانهتر و بر حسب درآمد واقعیشان مالیات پرداخت خواهند کرد.
مشمولین مالیات حساب تجاری در سال ۱۴۰۳
مشمولین مالیات حساب تجاری شامل دو گروه زیر هستند:
اشخاص حقیقی: شامل کسبه و صاحبان کسبوکارهای کوچک، فریلنسرها و کارآفرینان مستقل و صاحبان مشاغل آزاد و حرفهای
اشخاص حقوقی: شرکتهای تجاری و صنعتی، شرکتهای خدماتی و موسسات مالی و اعتباری
به بیان دیگر، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در سال 1403 در ایران فعالیتهای تجاری انجام میدهند و از طریق حسابهای بانکی تجاری خود سود کسب میکنند، مشمول پرداخت مالیات حسابهای تجاری میشوند. موارد زیر نمونههایی از فعالیتهای مشمول مالیات حسابهای تجاری هستند:
خرید و فروش کالا یا خدمات
• ارائه خدمات فنی و مهندسی
• مباشرت به پیمانکاری
• فعالیت در زمینه حمل و نقل
• فعالیتهای واسطهگری
• فعالیتهای تولیدی
• فعالیتهای معدنی
• فعالیتهای کشاورزی
اشخاصی که در زمره مشمولین مالیات حساب تجاری قرار میگیرند، موظفند در موعد مقرر (معمولاً تا پایان تیرماه هر سال) نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی خود و پرداخت مالیات مربوطه اقدام کنند.
روش اعتراض به مالیات حساب تجاری
برخی مواقع ممکن است شخصی واقعاً با حساب خود مبادلات تجاری انجام ندهد؛ اما با این همه حال حساب وی جز حسابهای تجاری تشخیص داده شده و وی مشمول مالیات شود. اگر شما هم جز این دسته از افراد باشید میتوانید برای اعتراض به مالیات حساب خود از طریق اداره مالیات شهرستان محل زندگی خود اقدام کرده و در آنجا فرم اعتراضی به شرایط خود را تکمیل کنید. در کنار فرم اعتراض بایستی مدارکی را در جهت عدم فعالیت تجاری خود ارائه کنید.
شایان ذکر است که در هنگام نوشتن متن اعتراض به مالیات به نکات زیر توجه داشته باشید:
- شکایت باید مختصر و فاقد الفاظ و عبارات و تفصیل باشد.
- خلاصهای از پیشنهاد دفاعیه را در بخش مربوطه بنویسید.
- متن شکایت باید با توجه به نوع مشکلات و مسائلی که به وجود آمده نوشته شود.
- تمام شواهد و دلایل مؤید شکایت را پیوست کنید.
- در دفاع از شکایت و دفاعیات خود، هرگز به مأمور مالیاتی توهین نکنید.
توجه داشته باشید که در صورت رعایت نکات فوق، و صداقت در بیان مبنی بر عدم فعالیت تجاری با حسابهای شخصی، درخواست شما مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تأیید صحت آن، مالیاتی بر شما وضع نخواهد شد.
جریمه عدم پرداخت
در ایران نیز مانند سایر کشورها، درصورت عدم پرداخت مالیات حساب تجاری، افراد دچار جریمه خواهند شد. در حقیقت در واقع اخذ مالیات از فروشندگان و کارکنان، یکی از پایههای درآمدی هر دولتی محسوب میشود و در تمام کشورهای جهان نیز به مقدارهای مختلفی از مردم مالیات گرفته میشود. قبل از سال 1401، دولت تنها از حسابهایی که به عنوان حساب تجاری افتتاح میشدند، مالیات دریافت میکردند. اما این کار باعث میشد تا بسیاری از افراد برای فرار از مالیات، از حسابهای شخصی خود برای انجام معاملات تجاری خود استفاده کرده و از این طریق به دولت مالیات نپردازند. اما با مصوبهای که از سال 1401 در مجلس تصویب شد، ملاک اخذ مالیات، فارغ از نوع حساب افتتاح شده، به تعداد تراکنش و میزان واریزی در هر ماه بستگی دارد.
جریمه عدم پرداخت مالیات حساب تجاری به شرح زیر است:
- جریمه نقدی
- ممنوع الخروجی
- محرومیت از معافیتها و مشوقهای مالیاتی
درنظر داشتهباشید افرادی که حساب تجاری خود را اعلام نکنند یا حتی تراکنشهای تجاری خود را از حساب غیر تجاری انجام دهند، درصورت شماسایی متاسفانه مشمول جریمه مالیاتی 10 درصدی و همچنین محرومیت از معافیتها و مشوقهای مالیاتی خواهند شد.
نتیجهگیری
مالیات حساب تجاری برای اشخاصی صدق میکند که از حسابهای شخصی خود برای انجام معاملات تجاریشان بهره میبردند. شایان ذکر است که برای آنکه حساب شخصی فردی، تجاری تشخیص داده شود و مشمول مالیات شود بایستی به طور همزمان هر دو شرط تعداد تراکنش بالای 100 عدد و میزان دریافتی بیش از 35 میلین تومان در هر ماه را داشته باشد. در صورتی که یکی از شروط گفته شده برقرار نباشد حساب فرد شخصی بوده و شامل هیچگونه مالیاتی نمیشود. پرداخت مالیات حساب تجاری از وظایف مودی است که در نهایت باید پرداخت شود. در این مقاله بهب بررسی برخی از قوانین و نکات آن پرداختیم. پیشنهاد میکنیم برای آرامش خاطر، اگر دانش و تخصص کافی به امور حسابداری مالیاتی ندارید از مشاور مالیاتی کمک بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.